Blat w kuchni - jaki materiał wybrać?

Blat kuchenny jest najbardziej eksponowanym i eksploatowanym elementem zabudowy meblowej w kuchni. Wybierając materiał na blat kuchenny, warto wziąć pod uwagę jego wygląd, częstotliwość, z jaką będzie użytkowany, stylistykę kuchni oraz nasz budżet, jaki możemy przeznaczyć na zakup blatu.
Wśród materiałów, z których wykonujemy blat kuchenny, możemy wyróżnić:
- drewno – najczęściej stosowany na blaty jest jesion, dąb oraz buk. Blaty drewniane są ponadczasowe i pasują zarówno do kuchni nowoczesnej,
jak i rustykalnej. Wymagają systematycznej pielęgnacji. - płyta laminowana – jeden z najpopularniejszych materiałów na blaty kuchenne, wykonana jest z płyt wiórowej pokrytej laminatem, może imitować inne materiały.
- kompozyt – wykonany z płyty MDF pokrytej warstwą kompozytu. Występuje w bogatej gamie kolorystycznej. Jest odporny na uszkodzenia. Można go odnawiać, dzięki czemu posłuży wiele lat.
- kamień naturalny – granit, marmur i wapień są najczęściej wykorzystywane przy produkcji blatów kuchennych, mają bogatą kolorystykę, są odporne, jednak często wymagają impregnacji.
- konglomerat – wykonany jest z kruszywa i żywicy poliestrowej, występuje w zróżnicowanej kolorystyce, jest bardzo trwały i nie wymaga impregnacji.
- stal nierdzewna – świetnie będzie pasować do nowoczesnej, industrialnej kuchni, jest odporna na wysoką temperaturę oraz uszkodzenia mechaniczne. Taki blat łatwo utrzymać w czystości.